Nieuws

 

Energietoeslag 2023:

Het kabinet heeft wel al bekend gemaakt dat er ook in 2023 een energietoeslag komt voor inwoners met een laag inkomen. Daarvoor komt er een Wet Energietoeslag 2023. Het is de bedoeling de wet deze zomer in te laten gaan. Pas nadat de wet Energietoeslag 2023 is vastgesteld, kan Ferm Werk starten met (automatisch) uitkeren en verwerking van de aanvragen.

Omdat dat nog even duurt, is besloten om iedereen die in 2022 Energietoeslag ontvangen heeft, een nabetaling van € 500 te doen. Deze wordt in de week van 24 april overgemaakt. Heeft u op 5 mei nog niets ontvangen, neem dan contact met ons op via 0348 497 000.

Zodra er meer bekend is zullen wij dit bekend maken via onze website. Houd daarom deze website en onze social media in de gaten.

Heeft u op dit moment problemen met het betalen van uw energierekeni

Ook in 2023 keert Ferm Werk voor inwoners van de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort en Oudewater de energietoeslag uit. Dit geld is bedoeld om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het betalen van hun hoge energiekosten.

De wet Energietoeslag 2023 is inmiddels vastgesteld. Ferm Werk is begonnen met de voorbereidingen zodat we zo snel mogelijk kunnen beginnen met het uitvoeren van de wet. Uitbetaling gaat in twee stappen.

1. Oktober 2023: automatische betalingen

Ferm Werk start eerst met het automatisch uitkeren van de energietoeslag aan inwoners van Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort of Oudewater die

  • in april 2023 een nabetaling van de energietoeslag 2022 hebben ontvangen van Ferm Werk of
  • in april 2023 geen nabetaling hebben ontvangen maar op 1 oktober 2023 recht hebben op een bijstandsuitkering (participatiewet), IOAW/IOAZ-uitkering of Bbz.

U ontvangt de energietoeslag uiterlijk 31 oktober 2023 automatisch op uw rekening. U hoeft hier zelf dus niets voor te doen.

2. Vanaf 1 november 2023: nieuwe aanvragen voor de energietoeslag 2023

Heeft u op 31 oktober 2023 geen betaling ontvangen, maar denkt u dat u er wel recht op heeft? Dan kunt u de energietoeslag vanaf 1 november 2023 aanvragen.

ng of de jaarafrekening van uw energieleverancier? Lees dan verder onder het kopje ‘Tijdelijke hulp’ op de website van www.fermwerk.nl

 

Kabinetsvoorstellen:

Bruto uitkering in 2023 met 10.15% verhoogd. Dat betekent dat de uitkeringsgerechtigden ook dezelfde verhoging krijgen. Dat zal ongeveer 75 euro per maand zijn. Na vele jaren eindelijk een verhoging. 

Gratis webapp Lerenwerktvooriedereen.nl

Lerenwerktvooriedereen.nl is een gratis webapp met korte laagdrempelige leeractiviteiten op verschillende thema’s, ontwikkeld voor medewerkers van sociale werkbedrijven. Aan bod komen onderwerpen als taal & cultuur, digitale vaardigheden, gezond & veilig werken, geld & rekenen en prettig samenwerken.

De webapp is zo ontworpen dat de leeractiviteiten ook na de online kennisweek gratis gebruikt kunnen worden. Zie voor meer informatie: Gratis webapp Lerenwerktvooriedereen.nl – Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid (inclusiefwerkt.nl)

 

Niet gebruik van de algemene bijstand

Zo’n 170.000 huishoudens maken geen gebruik van de bijstand terwijl ze daar wel recht op hebben. De groep niet-gebruikers mét inkomen is niet altijd in beeld als risicogroep. Daarbij heeft een kwart van de niet-gebruikende huishoudens geen inkomen.

Niet-gebruik van bijstand is het hoogst bij jongeren onder de 27 jaar en daalt bij oplopende leeftijd. Het niet-gebruik is hoog onder Europese migranten. Het is hoogst onder zelfstandigen.  
Van de totale groep niet-gebruikers is 33% langdurig niet-gebruiker (langer dan 1 jaar). Zij zijn ouder en hebben vaker een inkomen dan de totale groep niet-gebruikers. Inkomen ten opzichte van bijstandsnorm is de sterkste voorspeller van niet-gebruik. Niet-gebruik is fors hoger naarmate het inkomen stijgt ten opzichte van de bijstandsnorm. Zie voor meer informatie:

VNG is bezorgd over niet-gebruik bijstand | VNG

 

 Verhoging vrijstelling onkostenvergoeding vrijwilligerswerk

Met ingang van 1 januari 2023 zijn de bedragen voor de vrijstelling van de onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk veranderd. Het vrijgestelde bedrag is de hoogte van de vergoeding die iemand maximaal mag ontvangen voor werkzaamheden als vrijwilliger en dan niet in mindering wordt gebracht op de bijstandsuitkering. Vanaf 1 januari 2021 is de vrijstelling per 1 januari verhoogd naar €190 per maand met een maximum van €1.900 per jaar. Zie voor meer informatie:

Gemeentenieuws van SZW 2021-2 | Actueel | Rijksoverheid.nl

 

AUTO bezit

Er is in het land een discussie of auto bezit meegeteld wordt bij de vermogenstoets. De situatie bij Ferm Werk is dat als het gaat over een oude auto, dan wordt die niet meegeteld. Als die bv. 5.000 euro waard is , dan wel. Als je je auto verkoopt, dan wordt dit niet verder meegeteld bij de vermogens toets. Als je een auto koopt ook niet , immers in je vermogen verandert dan niks. Als je ene auto nodig hebt bv. vanwege een handicap, dan telt die nooit mee.

Tegemoetkoming ziektekosten

Al een paar jaar dringt de cliëntenraad er op aan om de bijdrage aan de ziektekosten  (vooral het aanvullend pakket) te verhogen. Ferm Werk is er zuinig t.o.v andere gemeenten. Ook heeft de cliëntenraad keer op keer aangegeven dat het eigen risico een groot probleem is. In recente gesprekken met het Bestuur en de Directie is dit opnieuw onder de aandacht gebracht. 

Klachten en bezwaarschriften

Ieder jaar wordt er een samenvatting hiervan gemaakt. De cliëntenraad kijkt daar precies naar om te weten waar die over gaan en hoeveel het er zijn. Dit is uitgebreid met de Directie besproken en suggesties zijn er gedaan om een completer beeld te krijgen. De cliëntenraad acht het aantal laag.